teljeselet

teljeselet

42. Spórolás, de hogyan ?

2016. január 02. - Megyesi Dóra

  Biztos, hogy mindenkinek van tuti tippje, min és hogyan lehetne spórolni, én

rájöttem, hogy úgy, hogy nem vásárolunk.

 

 Hű, most aztán megmondtam a tutit, nem ?

 

Igazából ha belegondolok, hogy mekkora nagy pazarlást csapok az egyszemélyes háztartásomban

komolyan szégyenkezem.

 

 szemat2.jpg

 

 Néha el is gondolkozom azon, hogy egyszerűbb lenne már a boltban kidobnom az étel felét,

mint hazacipelni. Sajnos a fogyasztói társadalom átka, hogy rettentő sok ételt vásárolunk, 

és átlagban a vásárolt áruk 30-40 %-a  a kukában végzi :(

 

Erről láttam egy filmet is, érdekes : 

 

 Ha most belegondolok, hogy mi minden van itthon, kb. 2 hétig  kihúznám változatos

étkezéssel, ha nem mennék boltba.

 

 Ha az étkezéseimet és a vásárlást is tudatosabban tervezném meg,  biztos, hogy sokkal

kevesebbet költenék.

Az én nagymamám még másképp viszonyult az ételhez, biztos közrejátszottak

ebben a háborús idők is, de nem esett kétségbe, ha megszikkadt a kifli, átpirította gázláng

felett, a legfinomabb csemege volt !

 Mindig, tényleg mindig volt leves, leveszöldség, levesben főtt hús, mustárral, kenyérrel, a

maradékból valami majonézes saláta - húsos vagy zöldséges, tényleg varázsló volt,

nem volt nagy nyugdíja, sosem volt elmaradva egy csekkel sem, rengeteg gyógyszert

szedett, mégis bélelte a zsebeimet pénzzel, ha nem figyeltem oda :)

 És persze mindig "terülj, terülj, asztalkám !" volt nála, iszonyatos nagy evészetet

csaptunk mindig ( ez biztos csak nekem vicces, meg szép emlék, de amikor

megterített, a tányér, az evőeszköz, és a szalvéta mellé szervírozta a Bilagitot

meg a Dipankrint, hogy ne tudjon arra hivatkozni senki, hogy a gyomra,

meg az emésztése, meg a fogyókúrája...)

  Sajnos őt már nem tudom megkérdezni spórolási tippekről, de ma ő jutott eszembe, 

amikor a zöldséglevesből megmaradt zöldséget felturbózva rizzsel, fűszerekkel és némi 

paradicsommal fincsi rizottót rittyentettem, és hálistennek, pont akkora adag volt, hogy el

is fogyott- igen, ez is nagyon nehéz, hogy egyszemélyes konyhában eltaláljuk az adagot.

 Szemléletet kell váltani : a maradék nem szemét ! Csak egy kis kreativitás kell, hogy

átalakítsuk valami mássá a maradékot, mert nyilván senki sem szeretné ugyanazt

az ételt enni hetekig. 

szemet.jpg

 Szóval kapjunk elő egy cetlit, határidőnaplót, konyhai kisokost, és tervezzük meg, mit főzünk, miből és mennyit vásárolunk ! :)b

A bejegyzés trackback címe:

https://teljeseletblog.blog.hu/api/trackback/id/tr38228036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása