Biztos, hogy mindenkinek van tuti tippje, min és hogyan lehetne spórolni, én
rájöttem, hogy úgy, hogy nem vásárolunk.
Hű, most aztán megmondtam a tutit, nem ?
Igazából ha belegondolok, hogy mekkora nagy pazarlást csapok az egyszemélyes háztartásomban
komolyan szégyenkezem.
Néha el is gondolkozom azon, hogy egyszerűbb lenne már a boltban kidobnom az étel felét,
mint hazacipelni. Sajnos a fogyasztói társadalom átka, hogy rettentő sok ételt vásárolunk,
és átlagban a vásárolt áruk 30-40 %-a a kukában végzi :(
Erről láttam egy filmet is, érdekes :
Ha most belegondolok, hogy mi minden van itthon, kb. 2 hétig kihúznám változatos
étkezéssel, ha nem mennék boltba.
Ha az étkezéseimet és a vásárlást is tudatosabban tervezném meg, biztos, hogy sokkal
kevesebbet költenék.
Az én nagymamám még másképp viszonyult az ételhez, biztos közrejátszottak
ebben a háborús idők is, de nem esett kétségbe, ha megszikkadt a kifli, átpirította gázláng
felett, a legfinomabb csemege volt !
Mindig, tényleg mindig volt leves, leveszöldség, levesben főtt hús, mustárral, kenyérrel, a
maradékból valami majonézes saláta - húsos vagy zöldséges, tényleg varázsló volt,
nem volt nagy nyugdíja, sosem volt elmaradva egy csekkel sem, rengeteg gyógyszert
szedett, mégis bélelte a zsebeimet pénzzel, ha nem figyeltem oda :)
És persze mindig "terülj, terülj, asztalkám !" volt nála, iszonyatos nagy evészetet
csaptunk mindig ( ez biztos csak nekem vicces, meg szép emlék, de amikor
megterített, a tányér, az evőeszköz, és a szalvéta mellé szervírozta a Bilagitot
meg a Dipankrint, hogy ne tudjon arra hivatkozni senki, hogy a gyomra,
meg az emésztése, meg a fogyókúrája...)
Sajnos őt már nem tudom megkérdezni spórolási tippekről, de ma ő jutott eszembe,
amikor a zöldséglevesből megmaradt zöldséget felturbózva rizzsel, fűszerekkel és némi
paradicsommal fincsi rizottót rittyentettem, és hálistennek, pont akkora adag volt, hogy el
is fogyott- igen, ez is nagyon nehéz, hogy egyszemélyes konyhában eltaláljuk az adagot.
Szemléletet kell váltani : a maradék nem szemét ! Csak egy kis kreativitás kell, hogy
átalakítsuk valami mássá a maradékot, mert nyilván senki sem szeretné ugyanazt
az ételt enni hetekig.
Szóval kapjunk elő egy cetlit, határidőnaplót, konyhai kisokost, és tervezzük meg, mit főzünk, miből és mennyit vásárolunk ! :)b