REGGELI:
Eszter barátnőm a megmondhatója, vagy 10 éve mikor együtt laktunk, azt mondtam,
én soha többet nem akarok sem májkrémet, sem májast enni, annyit ettünk,
mert olcsó volt.:)
Mostanság már ettem volna, de nem találtam az itteni kistescoban tejfehérje menteset.
( itt jegyezném meg, hogy az itteni kistesco egy szar, soha nincs semmi, főleg
zöldség és gyümölcsfronton siralmasak )
Nade a héten voltam nagy Tescoban, és találtam egy májkrémet, amit ehetek .
69 jó magyar forintért vesztegették, ami ugye tulajdonképp 70, 2 kicsi szelet
barnakenyérre kentem volna - ha ízlett volna, de nem ízlett.
Mivel az én konyhámban kb. minden átalakul ( belém verték gyerekként, hogy ételt nem
dobunk ki ) , ezért kiborítottam egy tálkába, összekevertem kb. egy evőkanál mustárral
és így már finom volt :D A mustárral, kenyérrel együtt durván 200 ftból reggeliztem meg.
EBÉD:
Nos, igen, az ebédem.. No erre a paleosok biztos fujolnának, és én épp emiatt nem fogok
paleozni. Nem hinném, hogy bárki is van, aki nem szeretné az igazi, békebeli, nagyi-féle
sárgaborsó főzeléket.
Nekem a főzelékekkel könnyű dolgom van. Anno főiskolásként csütörtökön volt a nap
közepén 2 db matekórám a Blahánál, pont elértem a Keletiben a 16.05ös miskolci
intercityt, , így egy-egy hosszú hétvégét a nagyinál töltöttem. Ilyenkor felhívtam,
hogy most indul a vonat, 2 óra múlva ott vagyok :) Akkoriban műtötték,
így azért szóltam az utolsó pillanatban, hogy ne csapjon óriási sütés-főzést.
Mivel a nagyi egy idő után rutinos volt, tartott a mélyhűtőben spenótot, mert
az gyorsan megvan, és ilyenkor mindig megkérdezte : Babikám, mivel kéred a spenótot,
krumplival, tojással, pörkölttel ? A válaszom az volt : KANÁLLAL :)
( Szegény Kánia hányszor ült mellettem meg a főzelékek mellett, míg ettem,
és 5 percenként elmondta, csodálkozva :Barátom, kenyér, minden nélkül , üresen.
És 5 percenként elsorolta, mi mindent tudna csinálni a főzelékhez. :D )
Szóval, én minden főzeléket üresen eszem, nem kell kenyér, nem kell pörkölt,
nem kell pirított hagyma, sem sült szalonna, semmi.
A sárgaborsót az én drága nagymamám még szűrőn passzírozta át, manapság
már össze is lehetne turmixolni, de én inkább rommá főzöm, mégpedig azért, mert
nem rántom be, nincs benne tulajdonképp semmi, csak a borsó.
Átválogatom, átmosom a sárgaborsót ( fél zacskót ), beáztatom.
Egy fél fej lilahagymát kókuszolajon megfonnyasztok ( azért lilát, mert a vörösre
allergiás vagyok, de a lila sokkal finomabb, és ki is fehéredik, szóval nem zavaró az
ételben a színe), lehúzom a tűzről, belekeverek egy teáskanálnyi pirospaprikát,
beledobom a borsót, annyi hideg vízzel, ami ellepi.Beledobok 4 babérlevelet,
2 duci gerezd fokhagymát hajszálvékonyra vágva , kicsi sót,forralok rajta egyet,
aztán takarékon addig főzöm, míg szét nem esnek a borsószemek.
Nem kell semmivel sűríteni, magától besűrűsödik, van benne annyi keményítő.
Teljesen felesleges berántani.
A borsót 150 ftért vettem, ennek a fele 75 ft, a hagyma 30 ft, a fokhagyma kb. 20,
a fűszerek legyen szintén 20.145 forintból főztem ebédet, és maradt még egy tányérnyi,
de az holnapra marad, mert nem bírtam már megenni.
Ennyi maradt, és mint látszik, nem folyik, pedig nincs berántva :)
UZSONNA:
Egy narancsot ettem, míg a turmixom száradt, aztán egy narancsot, egy répát meg egy
kiwit összeturmixoltam, és ez annyira kiütött, hogy vacsi nem is kellett...A 2 narancs 80 ft volt, a kiwi 25, a répa 20, így az uzsi-vacsi 125 forint.
A narancshéjból az újrahasznosítás jegyében padlófelmosót gyártok, ehhez kellett
egy befőttesüveg ( az megvolt), meg 2 dl ecet ami 35 ft volt. Narancsillatú
felmosó- takarító-légfrissítőszer lesz belőle, amit szórófejes flakonba is lehet tölteni, és
úgy takarítani vele. Aki meg azt mondja, hogy ecettel nem lehet takarítani, az szégyellje
el magát, hogy nem figyelt kémia órán. Szóval ki sem dobok semmit, meg öko- bio
módon takarítok.
A mai napom kemény 470 forintból jött ki, és tele vagyok....
Ha a takarítószert is hozzászámolom, akkor 505 forint. Kemény :D