teljeselet

teljeselet

44. Együnk tojást?

2016. január 03. - Megyesi Dóra

 Nagyon de nagyon sokáig hadilábon álltam a tojásevéssel, főleg hogy egy időben

nagyon nyomták a tojásellenes propagandát.

 

  Most akkor együnk tojást vagy ne ?

 

  A válasz egyértelműen igen. Mostanság rehabilitálták a tojást, a sárgáját is , igen. 

tojas_1.jpg

A tojás egy kompakt tápanyagokban gazdag, jó minőségű fehérje.  A fehérje közel fele

sok más tápanyaggal együtt a sárgájában található,  szóval bátran megehetjük az egész 

tojást. Aki ezt nem hiszi, az egye bátran a fehérjét, a sárgáját meg kenje a hajára :D

( tényleg, jót tesz a hajnak )

tojas2.jpg

 A kutatók azt is kimutatták, hogy a tojásban, különösen a fehérjében lévő proteinek

segítenek fenntartani az éberséget, és javítják a memóriát.

Mondjuk ettől az információtól most nem indultam el a konyha felé, hogy kiöntsem a

kávét, tuti, hogy ezután nem fogom tojással kezdeni a napot kávé helyett, de egy rántotta

például beleférhet. 

Vagy ha tanulás közben fáradok, lehet hogy nem még egy plusz kávét fogok inni, hanem

esetleg főzök egy tojást és betolom.

 A tojás sárgáját nem kell szeretni, de jó, ha megeszed, mert 2 fontos karotinoidot 

tartalmaz, a luteint, és a zeaxantint, ami a szem egészségének megőrzéséhez fontos:

védi a retina épségét, csökkenti a szürkehályog kockázatát, segít megelőzni

az időskori vakságot. 

 Bár nem igazán kapcsolják a diétához a tojást, nem árt, ha esszük, akkor is ha fogyni

szeretnénk, ugyanis  ha tojással indítod a napod,  tulajdonképp fehérjében gazdag reggelit

fogyasztasz, és növeli a jóllakottság érzését , kevesebbet fogsz enni a nap folyamán. 

tojas.jpg

  Szóval együnk tojást, mert egészséges, olcsó, változatos alapanyag a konyhában,

nagyon fontos az agy fejlődéséhez, tele van tápanyaggal, ásványi anyagokkal, együk

rendszeresen, de mértékkel. 

 

 Tojásvásárláskor mindig nézzük meg, hogy nem repedt e, a héj színe az teljesen mindegy, 

és tároljuk hűtőben, így cirka egy hónapig eláll. A 0 jelzésű a bio, az 1 jelzésű pedig a

szabad tartási módot jelöli.

Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy jó e még, tegyük vízbe : a friss tojás elsüllyed, ha már

romlott, akkor lebegni fog. 

Mindig mossuk meg alaposan, és magas hőmérsékleten, hosszú ideig főzzük, ezzel elkerülhető

a szalmonella.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teljeseletblog.blog.hu/api/trackback/id/tr328228224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása