Nagyon de nagyon sokáig hadilábon álltam a tojásevéssel, főleg hogy egy időben
nagyon nyomták a tojásellenes propagandát.
Most akkor együnk tojást vagy ne ?
A válasz egyértelműen igen. Mostanság rehabilitálták a tojást, a sárgáját is , igen.
A tojás egy kompakt tápanyagokban gazdag, jó minőségű fehérje. A fehérje közel fele
sok más tápanyaggal együtt a sárgájában található, szóval bátran megehetjük az egész
tojást. Aki ezt nem hiszi, az egye bátran a fehérjét, a sárgáját meg kenje a hajára :D
( tényleg, jót tesz a hajnak )
A kutatók azt is kimutatták, hogy a tojásban, különösen a fehérjében lévő proteinek
segítenek fenntartani az éberséget, és javítják a memóriát.
Mondjuk ettől az információtól most nem indultam el a konyha felé, hogy kiöntsem a
kávét, tuti, hogy ezután nem fogom tojással kezdeni a napot kávé helyett, de egy rántotta
például beleférhet.
Vagy ha tanulás közben fáradok, lehet hogy nem még egy plusz kávét fogok inni, hanem
esetleg főzök egy tojást és betolom.
A tojás sárgáját nem kell szeretni, de jó, ha megeszed, mert 2 fontos karotinoidot
tartalmaz, a luteint, és a zeaxantint, ami a szem egészségének megőrzéséhez fontos:
védi a retina épségét, csökkenti a szürkehályog kockázatát, segít megelőzni
az időskori vakságot.
Bár nem igazán kapcsolják a diétához a tojást, nem árt, ha esszük, akkor is ha fogyni
szeretnénk, ugyanis ha tojással indítod a napod, tulajdonképp fehérjében gazdag reggelit
fogyasztasz, és növeli a jóllakottság érzését , kevesebbet fogsz enni a nap folyamán.
Szóval együnk tojást, mert egészséges, olcsó, változatos alapanyag a konyhában,
nagyon fontos az agy fejlődéséhez, tele van tápanyaggal, ásványi anyagokkal, együk
rendszeresen, de mértékkel.
Tojásvásárláskor mindig nézzük meg, hogy nem repedt e, a héj színe az teljesen mindegy,
és tároljuk hűtőben, így cirka egy hónapig eláll. A 0 jelzésű a bio, az 1 jelzésű pedig a
szabad tartási módot jelöli.
Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy jó e még, tegyük vízbe : a friss tojás elsüllyed, ha már
romlott, akkor lebegni fog.
Mindig mossuk meg alaposan, és magas hőmérsékleten, hosszú ideig főzzük, ezzel elkerülhető
a szalmonella.