teljeselet

teljeselet

78. Tej, illetve vajmentes körözött

2016. február 04. - Megyesi Dóra

 Már sokszor mondtam / írtam, hogy a legjobban a körözött hiányzik.

Meg persze a túrógombóc, de most a körözöttről lesz szó.

Találtam egy receptet, méghozzá Szaffina blogján,

( szaffinafuszerkonyhaja.blogspot.hu)ahol leírta, hogy napraforgóból

vagy dióból lehet körözöttet csinálni.

No több se kellett, vettem egy kis zacskó szotyit ( Borsodban makuka :) )

Be is akartam áztatni, de olyan fincsi illata volt, hogy a fél zacskót megettem.

 

No fel kellett találnom magam, mert gondoltam ennyi szotyiból semmi nem lesz,

nemhogy körözött.

 Épp áztattam zabtejnek való 4 kanál zabpelyhet, beleöntöttem a maradék szotyit,

lesz ami lesz alapon.

  Nohát másnap leszűrtem, beleöntöttem a zabos-szotyis keveréket a blenderbe,

az áztatóvízből 4 kanállal hozzácsaptam, ment bele pirospaprika, egy gerezd fokhagyma,

köménymag ( szerencse hogy volt itthon mert elfogyott az őrölt köményem ).

Ha valaki nem allergiás a borsra, azt is tehet bele.korozottem.jpg

Én jó krémesre turmixoltam, egyes fokozaton kb. 4 perc volt.

Paradicsommal és lilahagymával tálaltam, de cukkini, répa, uborka, sőt szerintem

káposzta is megy hozzá.

 

És akkor az én receptem :

 

4 ek . zabpehely  ( durván 50 forint, de akkor bőven számoltam )

50g hántolt napraforgó (75 ft )

4 ek. házi nyers zabtej

1 gerezd fokhagyma (10 ft szintén bőven számolva)

fűszerek ( ezt most nem számolom, mert minden volt itthon )

1 paradicsom ( 50 )

1 lilahagyma ( 30 )

 

tehát összesen 215 ft volt a körözött a zöldségekkel . 400 ml lett belőle.

korozottem_keszen.jpg

Ha a zabot elhagyjuk belőle, gluténmentes is, nemcsak tejmentes.

Készülhet dióból is, de a diót is be kell áztatni.

A bejegyzés trackback címe:

https://teljeseletblog.blog.hu/api/trackback/id/tr618361456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása