Már sokszor mondtam / írtam, hogy a legjobban a körözött hiányzik.
Meg persze a túrógombóc, de most a körözöttről lesz szó.
Találtam egy receptet, méghozzá Szaffina blogján,
( szaffinafuszerkonyhaja.blogspot.hu)ahol leírta, hogy napraforgóból
vagy dióból lehet körözöttet csinálni.
No több se kellett, vettem egy kis zacskó szotyit ( Borsodban makuka :) )
Be is akartam áztatni, de olyan fincsi illata volt, hogy a fél zacskót megettem.
No fel kellett találnom magam, mert gondoltam ennyi szotyiból semmi nem lesz,
nemhogy körözött.
Épp áztattam zabtejnek való 4 kanál zabpelyhet, beleöntöttem a maradék szotyit,
lesz ami lesz alapon.
Nohát másnap leszűrtem, beleöntöttem a zabos-szotyis keveréket a blenderbe,
az áztatóvízből 4 kanállal hozzácsaptam, ment bele pirospaprika, egy gerezd fokhagyma,
köménymag ( szerencse hogy volt itthon mert elfogyott az őrölt köményem ).
Ha valaki nem allergiás a borsra, azt is tehet bele.
Én jó krémesre turmixoltam, egyes fokozaton kb. 4 perc volt.
Paradicsommal és lilahagymával tálaltam, de cukkini, répa, uborka, sőt szerintem
káposzta is megy hozzá.
És akkor az én receptem :
4 ek . zabpehely ( durván 50 forint, de akkor bőven számoltam )
50g hántolt napraforgó (75 ft )
4 ek. házi nyers zabtej
1 gerezd fokhagyma (10 ft szintén bőven számolva)
fűszerek ( ezt most nem számolom, mert minden volt itthon )
1 paradicsom ( 50 )
1 lilahagyma ( 30 )
tehát összesen 215 ft volt a körözött a zöldségekkel . 400 ml lett belőle.
Ha a zabot elhagyjuk belőle, gluténmentes is, nemcsak tejmentes.
Készülhet dióból is, de a diót is be kell áztatni.