NE!!! Ha nem eszel szénhidrátokat egyáltalán, nagyon beteg lehetsz, visszafordíthatatlan
folyamatokat indítasz el a szervezetedben! Kicsit hosszú, de itt egy részletes magyarázat, hogy miért.
Sokakban felmerülhet, hogy teljesen ki kellene iktatni a szénhidrátot az életükből. Én meg
ilyenkor elkönyvelem hogy nem igazán tudod, mi a szénhidrát, ha teljesen el akarod hagyni.
Tévesen a szénhidrátot a fehér liszttel meg a tésztákkal azonosítják, és azt gondolják, hűha, a
szénhidrátok károsak- ennél azért bonyolultabb a helyzet. Ugyanis a gyümölcsökben és a
zöldségekben is van szénhidrát, és ki hallott már olyat, hogy ezek egészségtelenek lennének ?
Tegyük kicsit akkor tisztába, hogy mi is az a szénhidrát.
A szénhidrátok szerves vegyületek. Itt most nem fogok mélyebben belemenni a kémiába, egy kicsit
azért mégis muszáj, hogy értsük miről is van szó. A szénhidrátok szén , oxigén, és hidrogén tartalmú
szerves vegyületek, melyeket a növények termelnek, fotoszintézis által. Így már egyből érthető is, hogy
hogy is kerül a szénhidrát a zöldségekbe, és a gyümölcsökbe, ugye ? :D
A szénhidrátokat szacharidoknak is nevezik, a szacharid görög szó, jelentése édes.
A szénhidrátokhoz tartozik a glükóz ami nem más, mint a szőlőcukor , a fruktóz (gyümölcscukor),
a répacukor ( szacharóz ) , a keményítő és a cellulóz.
Nos, vegyük sorra : kell ez nekünk ? A glükóz, vagy más néven szőlőcukor egyszerű cukor,
feltétlenül szükséges: a sejtek energiaforrásként hasznosítják.
A keményítő a növényekben gyakran előfordul mint tartalék tápanyag, így megtalálható a
gabonákban, babban, kukoricában, rizsben, burgonyában, és az ezekből készült ételekben
pl. a tésztákban és a kenyérben is . Nemcsak a növényeknek nyújt tartalék tápanyagforrást,
hanem az emberek számára is, ha elfogyasztjuk az adott növényt, vagy a belőle készülő ételt.
Kutatások szerint azok a népcsoportok, melyek több keményítőt fogyasztanak, könnyebben
emésztik meg az ételt, és jobban átvészelik a hasmenéssel járó betegségeket. Ebben most
mélyebben nem mennék bele az a lényeg, hogy pl. búzából is az a élettanilag hatásosabb, melynek
nagyobb a keményítőtartalma. De étkezési szempontból ez is fontos.
Cellulóz: az emberi tápcsatornán csak áthaladnak, mivel az emberi szervezet lebontásukra
képtelen, nagy mennyiségben puffasztó vagy hashajtó hatású.
Az emberi szervezet számára emészthetetlen, DIÉTÁS ROST fogyasztása nagyon lényeges !
A diétás rostoknak is 2 fajtája van, vízben oldódó és vízben nem oldódó.
A vízben nem oldódók : pl. cellulóz
1. Lassítják a gyomor kiürülését, így csökkentik az éhségérzetet,
2. Fogyasztásukkal lassabban szívódnak fel a szénhidrátok
3. Elősegítik a jó bélműködést
A vízben oldódóak : pl. pektin
1. A szénhidrátanyagcserét befolyásolják, csökken az evés utáni vércukorszint- emelkedés
2. Koleszterincsökkentők
3. Csökkentik a bélben a mérgező és rákot okozó anyagok jelenlétét.
Rostdús étkezéshez napi 40-45 gramm javasolt, bő folyadékkal. 1 gramm rost 0,5 dl vizet vesz fel.
És most, miután ezen átrágtad magad, remélem, hogy soha többé, semmilyen "divatos " és
"felkapott " szénhidrátmentes étrendet nem fogsz követni.
Esetleg most szidsz mint a bokrot, mert elolvastál egy csomó információt, és csak
kapkodod a fejed, hogy is kéne átültetni ezeket a gyakorlatban.
A következő bejegyzésben írok egy kis mankót, tovább boncolgatom a szénhidrát-kérdést.