teljeselet

teljeselet

18. Hagyjuk el a szénhidrátot ?

2015. december 27. - Megyesi Dóra

  NE!!! Ha nem eszel szénhidrátokat egyáltalán, nagyon beteg lehetsz, visszafordíthatatlan

folyamatokat indítasz el a szervezetedben!  Kicsit hosszú, de itt egy részletes magyarázat, hogy miért.

   Sokakban felmerülhet, hogy teljesen ki kellene iktatni a szénhidrátot az életükből. Én meg

ilyenkor elkönyvelem hogy nem igazán tudod, mi a szénhidrát, ha teljesen el akarod hagyni.

   Tévesen a szénhidrátot a fehér liszttel meg a tésztákkal azonosítják, és azt gondolják, hűha, a

szénhidrátok károsak- ennél azért bonyolultabb a helyzet. Ugyanis a gyümölcsökben és a

zöldségekben is van szénhidrát, és ki hallott már olyat, hogy ezek egészségtelenek lennének ?


    Tegyük kicsit akkor tisztába, hogy mi is az a szénhidrát.

 
   A szénhidrátok szerves vegyületek. Itt most nem fogok mélyebben belemenni a kémiába, egy kicsit

azért mégis muszáj, hogy értsük miről is van szó.  A szénhidrátok szén , oxigén, és hidrogén tartalmú

szerves vegyületek, melyeket a növények termelnek, fotoszintézis által. Így már egyből érthető is, hogy

hogy is kerül a szénhidrát a zöldségekbe, és a gyümölcsökbe, ugye ? :D

A szénhidrátokat szacharidoknak is nevezik, a szacharid görög szó, jelentése édes.

A szénhidrátokhoz tartozik a glükóz ami nem más, mint a szőlőcukor , a fruktóz (gyümölcscukor), 

a répacukor ( szacharóz ) , a keményítő és a cellulóz. 


  Nos, vegyük sorra : kell ez nekünk ? A glükóz, vagy más néven szőlőcukor  egyszerű cukor,

feltétlenül szükséges: a sejtek energiaforrásként hasznosítják.  

  A keményítő  a növényekben gyakran előfordul mint tartalék tápanyag, így megtalálható a

gabonákban, babban, kukoricában, rizsben, burgonyában, és az ezekből készült ételekben

pl. a tésztákban és a kenyérben is . Nemcsak a növényeknek nyújt tartalék tápanyagforrást,

hanem az emberek számára is, ha elfogyasztjuk az adott növényt, vagy a belőle készülő ételt.

  Kutatások szerint azok a népcsoportok, melyek több keményítőt fogyasztanak, könnyebben

emésztik meg az ételt, és jobban átvészelik a hasmenéssel járó betegségeket. Ebben most

mélyebben nem mennék bele az a lényeg, hogy pl. búzából is az a élettanilag hatásosabb, melynek

nagyobb a keményítőtartalma. De étkezési szempontból ez is fontos.

   Cellulóz: az emberi tápcsatornán csak áthaladnak, mivel az emberi szervezet lebontásukra

képtelen, nagy mennyiségben puffasztó vagy hashajtó hatású.

  Az emberi szervezet számára emészthetetlen, DIÉTÁS ROST  fogyasztása nagyon lényeges !

A diétás rostoknak is 2 fajtája van, vízben oldódó és vízben nem oldódó.

A vízben nem oldódók : pl. cellulóz

1. Lassítják a gyomor kiürülését, így csökkentik az éhségérzetet,

2. Fogyasztásukkal lassabban szívódnak fel a szénhidrátok

3. Elősegítik a jó bélműködést

A vízben oldódóak : pl. pektin

1. A szénhidrátanyagcserét befolyásolják, csökken az evés utáni vércukorszint- emelkedés

2. Koleszterincsökkentők

3. Csökkentik a bélben a mérgező és rákot okozó anyagok jelenlétét.


Rostdús étkezéshez napi 40-45 gramm javasolt, bő folyadékkal. 1 gramm rost 0,5 dl vizet vesz fel.


   És most, miután ezen átrágtad magad, remélem, hogy soha többé, semmilyen "divatos " és

"felkapott " szénhidrátmentes étrendet nem fogsz követni.


  Esetleg most szidsz mint a bokrot, mert elolvastál egy csomó információt, és csak

kapkodod a fejed, hogy is kéne átültetni ezeket a gyakorlatban.

   A következő bejegyzésben írok egy kis mankót, tovább boncolgatom a szénhidrát-kérdést.

A bejegyzés trackback címe:

https://teljeseletblog.blog.hu/api/trackback/id/tr468202514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása