Nos, ez egy olyan poszt lesz, amiért nem biztos, hogy sokan a szívükbe zárnak,
mert ez bizony a zabkásáról szól.
Van olyan ismerősöm, aki meg sem főzi, semmit nem tesz bele, és állítja, hogy finom.
Sokszor gondoltam rá, miközben próbáltam megszeretni, bár üresen szerintem semmi
íze.
Az előnye, hogy bárhol kapható, és 170-200 forintért már hozzá lehet jutni egy fél kilós
csomaghoz, ami nagyon , de nagyon sokáig elég. Sütibe is tehető, sőt az aprószemű
zabpelyhet megdarálva zabpehelylisztet csinálhatunk belőle, ami sűrítéshez is jó
( de persze sütéshez is ).
Én még az első időben sokat pepecseltem
az elkészítéssel, házi kókusztejbe áztattam
éjszakára, és azzal főztem fel, később
leszűretlen kókusztejben áztattam, aztán
ahogy fokozatosan megbarátkoztam vele, már kókusz nélkül is lement :D
Általában egy nagy maréknyi zabot teszek annyi vízbe, ami ellepi, és addig főzöm csak,
amíg egyet- kettőt " pöffen". Pár szem mazsolát is szoktam bele dobni, azzal együtt
főzöm. Amikor kész van, keverek bele egy kis fahéjat, bár volt, hogy kakaóval ettem.
Kókusszal is jó, illetve bármilyen gyümölcs is darabolható bele, ha belefér a diétába,
ráadásul így jól hasznosítható a megmaradt banán, alma, eper ( nagyon várom már
az eperszezont :) ), vagy esetleg az a 2 kanál meggybefőtt, ami kimaradt a
vasárnapi sütiből.
Lehet enni sósan is, sőt, köretként húsok vagy szalonna mellé, bár én még úgy
nem próbáltam.
Bár közepes felszívódású szénhidrát, nagyon egészséges, és hosszú ideig eltelít,
nagyon magas rosttartalom mellett alacsony a glikémiás indexe,egyenletesebb
vércukorszint-emelkedést biztosít, és csökkenti a koleszterin-szintet.
Ráadásul hihetetlenül olcsó, nekem egy fél kilós csomagból kijön kb. 20 reggeli, még
ha beleszámolom, amit beledobok , akkor is lehet vagy 20 forint egy adag :)
Ami nekem még szempont, hogy egy olyan étel, ami teljesen jól elkészíthető
tejmentesen, így tejfehérje- és laktózérzékenység esetén is fogyasztható.
És a retusálatlan valóság :