Mákos tészta, mákos guba, mákos bejgli, mákos rétes, mákos fagyi,mákos süti-
az egy dolog, hogy finom, de miért is együnk mákot ?
Nos, mert a táplálkozástudomány szerint az egyik legegészségesebb növény.
B1, B2, B3, B6 és E vitaminokat tartalmaz, emellett rendkívül sok ásványi anyagot is:
foszfort, kalciumot, vasat, cinket, mangánt, rezet, foszfort, káliumot és magnéziumot is, mindet
magas értékkel. Az már csak hab a tortán, hogy hasznos zsírsavak és aminosavak is
megtalálhatóak benne, és az összes hasznos anyagát könnyedén fel tudja használni a
szervezetünk.
A mákolajat a csontritkulás megelőzésére is használják, valamint közismert nyugtató hatása.
A mákból nagyon jól hasznosítja a szervezet a kalciumot, nemcsak tejmentes diéta esetén
javasolt, de ez esetben egyenesen kötelező !! Bár személyes véleményem szerint
a máktej valami borzalom, de a mákos tészta kafa :)
Képes normalizálni a koleszterinszintet, tehát ha a koleszterincsökkentés a cél,
akkor is jolly joker.
Elvileg pánikbetegség esetén hatásos szer lehet a mák-szerecsendió keverék
( ezt nem teszteltem, csak olvastam ) , viszont az biztos, hogy a mák csökkenti a stresszt,
így el tudom képzelni, hogy pánikroham esetén is beválhat.
Ami jó hír, hogy magas diétás rosttartalma gátolja a szénhidrátok felszívódását, talán ezért van,
hogy a magyar konyhában mindig szénhidráttal párosul.
Nem utolsósorban magyar hagyomány a karácsonyi mákos bejgli-süti-bármi, mégpedig
azért, mert gazdagságot hoz a jövő évre ( nyilván, annyi pénzed legyen, ahány szem
mákot ettél :) )