Bevallom, nekem a gyümölcs, meg a zöldségevés nem okoz gondot, ha belegondolok a
mai napomba, reggelire zabkását ettem mazsolával, valamilyen szinten az is gyümölcs, ebédre párolt
zöldségkeveréket sült baconnal, a vacsorám meg kb. 2 kiló banán volt ( banánfüggő vagyok ).
Sajnos vitamintartalom szempontjából egyre rosszabb a helyzet, még évekkel ezelőtt olvastam
egy cikket hogy az 50es évekhez képest jelentősen csökkent a friss zöldségekben-
gyümölcsökben fellelhető érték, nem akarok hülyeséget ,írni, meg már nem is emlékszem
pontosan, de azt hiszem hogy ha akkoriban megettél egy szem répát, pont annyi vitamint vittél
be a szervezetedbe, mint ha ma megennél 1,2 kilót. Szóval sajnos kell vitaminkészítményeket
és táplálékkiegészítőket szedni.
Arról nem is beszélve, hogy télen ehetsz déligyümölcsöt, ami ugye zölden van leszedve, és
mindenféle káros anyaggal van kezelve rothadás és egyebek ellen. Vagy ehetsz almát, ami
nekem olyan semmilyen ízű, ha a multiknál vásároljuk.
Én pl. nagyon szeretem az ananászt, tényleg, egy egész étkezést helyettesíthet, de néha csak
azért nem veszem meg, mert akkora macera megpucolni :D
Almát akkor eszek szívesen, ha sikerül termelőtől vásárolni, nemrégiben egymás után ettem az
utolsó szem termelőit, utána egy multisat, ég és föld volt a különbség.
Ha hozzájutsz, érdemes egy ládányit venni, hűvös helyen eláll. Most biztos sokan kiakadnak
majd de én semmilyen ősz-téli-déli gyümölcsöt nem tartok hűtőben, a hűtött banántól
meg falra mászom :D
Ha esetleg a jelenlegi kínálat kevés, szerencsére évszaktól függetlenül lehet válogatni
mindenféle aszalványok közül, viszont vigyázni kell mert ezek közül egyeseknek irtózatosan
magas a cukortartalma- vegyél csak kézbe egy zacskó vörösáfonyát, és olvasd el hány %a
cukor..szóval ezeknél én általában a "maroknyi" szabályt alkalmazom a kevesebb
több jegyében.
Hol csak elmajszolgatom , hol feketecsokival, hol sótlan mogyoróval összekeverve mixelek,
néha meg egész egyszerűen beledobálom a zabkásámba ( általában mikor már mindegyik
zacskó alján csak pár szem vigyorog.)
Ilyenkor télen, mikor minden elég szürke, ködös, nemcsak a vitamin miatt vágyunk a
zöldségekre, gyümölcsökre, hanem a vidám színek miatt is. Csinálhatunk gyümölcssalátát,
az sem baj, ha mirelit vagy befőtt is kerül bele, és a krumplipüré-rizibizi unalmát is lecserélhetjük
színes párolt zöldségköretekre, mert a színek is hatnak ránk ,nem véletlen az a kifejezés,
hogy színvitamin.
Szóval eszegessük a zöldségeket, gyümölcsöket, egyelőre ennyi a dolgunk, a vitaminok
már egy következő poszt témája lesz :D